Logga in här

Gratäng med kyckling, zucchini och vitlök

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 44 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Gratäng med kycklinglårfilé

  • 1 gul zucchini
  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 kvistar rosmarin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl riven ost
  • 1 paket (140 g) bacon
  • 1 kruka salvia eller basilika
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • olja till stekning

Blomkålsris

  • 1 blomkålshuvud

Till garnering

  • salvia

Tillbehör

  • eventuellt sallad

Så här gör du

  1. Gratäng med kycklinglårfilé: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela zucchinin på längden och skiva upp den. Fräs zucchinin i olivolja i en stekpanna. Lägg över zucchinin i en ugnsfast form.
  3. Stek kycklinglårfiléerna i olivolja i stekpannan, salta och peppra.
  4. Lägg i vitlöken och rosmarinen. Häll på grädden.
  5. Lyft över kycklingen i formen och häll i gräddsåsen.
  6. Strö över osten och sätt in formen i ugnen i 10–12 minuter, tills den fått fin färg och osten smält.
  7. Strimla och stek baconen under tiden. Låt baconen rinna av på en bit hushållspapper.
  8. Ta ut formen och lägg på bacon och salvia.
  9. Blomkålsris: Riv blomkålen. Koka upp lättsaltat vatten eller grönsaksbuljong i en kastrull. Lägg i den rivna blomkålen och koka i 1–2 minuter. Häll av vattnet i ett durkslag.
  10. Servering: Servera gratängen med blomkålsris och en sallad om du vill.