Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gratäng med butternut, hasselnötter och salvia

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Vegetarisk ensamrätt, på buffébordet eller som en lätt måltid tillsammans med lufttorkad skinka

Ingredienser

4 portioner
  • 3 dl grädde av valfri fetthalt
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 7 strimlade stora salviablad
  • 1/4 tsk nyriven muskotnöt
  • 40 g riven parmesanost
  • 750 g butternutpumpa, skalad och urkärnad
  • 30 g grovt hackade hasselnötter
  • 20 g ströbröd
  • salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde, vitlök, salvia, muskotnöt och parmesan.
  3. Halvera pumpan och skär den i tunna skivor.
  4. Lägg 1/3 av pumpaskivorna i botten av en ugnsform. Lägg skivorna lite omlott. Häll över 1/3 av gräddblandningen. Salta och peppra. Fortsätt med ytterligare 2 lager av pumpa och gräddblandning. Tryck till så att pumpan täcks av grädden. Strö över hasselnötter och ströbröd.
  5. Täck formen med folie och grädda 30 minuter i ugnen. Ta av folien och grädda ytterligare en halvtimme tills gratängen fått fin färg och pumpan känns mjuk. Låt gratängen svalna en stund innan du serverar.