Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gräslökscheesecake med kallrökt lax och räksås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner

Cheesecake

  • 200 g kavring
  • 50 g smör

Fyllning

  • 600 g färskost
  • 3 ägg
  • 1 knippe gräslök
  • 2 msk dijonsenap
  • Saft av 1 citron

Garnering

  • 4-6 kallrökt lax
  • 3 lime

Räksås

  • 2 salladslökar
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl utspädd skaldjursfond
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 200 g skalade räkor
  • Peppar

Så här gör du

  1. Skär brödet i bitar och mixa till brödsmulor i en matberedare. Smält smöret och låt det svalna. Häll smöret i brödsmulorna och mixa ett par gånger. Tryck ut i botten på en springform ca 20 cm i diameter. Ställ den i kylen i 20 minuter.
  2. Lägg färskost, ägg, gräslök, senap och citronsaft i en matberedare och mixa till en slät smet. Häll i formen. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 50 minuter tills den är knappt stelnat. Låt den kallna.
  3. Såsen: Skiva salladslöken fint.
  4. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölet och späd med buljongen i omgångar så att du får en slät sås. Tillsätt vin och grädde. Rör ner löken. Sjud i fem minuter medan du rör om.
  5. Blanda ner räkorna och låt såsen bli genomvarm. Krydda.
  6. Dela laxen i 8-12 bitar och garnera cheesecaken med såsen och limeskivor.