Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Granola

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 dl granola
  • 150 g smör
  • 2 dl kaffegrädde
  • (extra grädde till pensling)

Hemgjord granola

  • 2 dl havregryn
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl rågflingor
  • 1 dl rostade solrosfrön
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 msk solrosolja
  • 2 msk honung
  • 1/2 dl äppelmust (eller utspädd äppeljuice)
  • 1 dl russin

Så här gör du

  1. Ställ in ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser - utom granolan - i en hushållsassistent med flatblandare.
  3. Skär det kalla smöret i tärningar och finfördela fettet i blandningen.
  4. Tillsätt granolan och grädden och arbeta snabbt ihop degen. Dela degen i tre delar på ett mjölat bakbord.
  5. Klä en plåt med bakplåtspapper. Forma tre kakor och snitta dem i kvartar. Pensla kakorna med lite grädde.
  6. Grädda i mitten av ugnen i knappt 20 minuter.
  7. Bryt loss bitarna och servera med smör, ost och marmelad.
  8. Ställ ugnen på 150 grader.
  9. Blanda alla de torra ingredienserna utom russinen - i en skål.
  10. Blanda olja, vatten och honung separat och häll det över grynblandningen. Rör runt.
  11. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut granolan så tunt du kan.
  12. Rosta i ugnen i 45-55 minuter. Rör om då och då för jämnare resultat.
  13. Ta ut plåten och blanda i russinen. Låt svalna helt och förvara i en lufttät burk.