Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gräddstuvad grönkål med mandel och russin


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 32 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer, tillbehör
  • 
275 g repad grönkål
  • 
1 liter grönsaksbuljong (skinkspad)

  • 1/2 tsk torkad körvel
  • 
1/2 tsk stött fänkålsfrö
  • 
Smör (skinkflott) till stekning
  • 
1 msk flytande honung
  • 
2 dl vispgrädde
  • 
1/2 dl hasselnötter
  • 
2 msk gula russin

  • Vitpeppar
  • 
Salt

Så här gör du

  1. 
1. Skölj och rensa grönkålen. Riv av bladen från de tjocka nerverna.

  2. Lägg mandlarna i blöt i kallt vatten, så blir de som färska.

  3. Koka upp 1 liter skinkspad (från julskinkekok, spad från ugn måste spädas)
  4. Koka kålen i cirka 7 minuter.

  5. Ta upp kålen och pressa ur vätskan. Spara buljongen. Strimla kålen fint.

  6. Smält en klick smör (eller skinkflott) i stekpannan och fräs kålen i fettet.

  7. Späd med grädden och låt den reducera lite. Tillsätt honungen och krydda med körveln, nystött vitpeppar och fänkål. Smaka av med salt.

  8. Blanda i russinen och strö över hackade mandlar.