Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gräddlakritskola


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

35 bitar

  • 100 g smör
  • 
2 1/2 dl strösocker

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 dl ljussirap

  • 1 krm salt
  • 
2 1/2 msk lakritspulver

  • 1 dl små tunna salmiakplattor


Så här gör du

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

  2. Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver. Låt småkoka cirka 20-25 minuter. Rör om 2-3 gånger under tiden. Kolan är klar vid 122 grader. Har du ingen digital hushållstermometer, så gör ett kulprov för att kolla om kolan är klar.

  3. Använd en sockertermometer 122 grader eller gör ett kulprov för att kolla att kolan är färdig.

  4. Fodra en brödform med nonstick/silikon ark och häll upp kolan. Strö över salmiak bitar.

  5. Låt svalna 1 timme, lyft ur och klipp eller skär kolan i bitar.

  6. Låt svalna ytterligare 1 timme och slå in kolorna i samma papper som du fodrade formen med.