Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gräddkokta blåmusslor med rökt fläsk

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 nätpåsar färska blåmusslor, ca kg
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • ca 150 g rökt sidfläsk
  • smör
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • nymald peppar
  • 2 dl hackad persilja
  • 2 dl hackad dill
  • 3 msk repade timjanblad

Så här gör du

  1. Rengör musslorna: borsta dem under rinnande kallt vatten, dra bort skägget och skrapa bort smuts. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.
  2. Hacka lök och vitlök. Skala och fintärna moroten. Skär fläsket i små tärningar.
  3. Mjukstek lök, vitlök och morot i smör i en gryta. Tillsätt fläsket, höj värmen något och stek det knaprigt.
  4. Häll på vin och grädde och krydda med salt och peppar. Koka ihop under lock någon minut.
  5. Lägg i musslorna och låt koka under lock tills de öppnar sig, cirka 5 minuter. Kasta de musslor som inte öppnar sig.
  6. Vänd försiktigt ner örterna.