Gougeres med comtékräm – recept

Foto: Klas Sjöberg
Ingredienser
4 förrättsportioner
Pate á choux deg
- 250 g mjölk
- 250 g vatten
- 225 g smör
- 10 g havssalt
- 10 g socker
- 300 g vetemjöl
- 500 g ägg (cirka 8-10 stycken)
Ostkräm
- 100 g grädde
- 150 g comté eller annan lagrad hårdost
- 1 ägg
- 2 dl rapsolja
- salt
Så här gör du
- Deg:
- Mät upp alla ingredienser och värm upp mjölk, vatten, smör, salt och socker på låg värme.
- När smöret har smält och det precis har börjat koka häll i mjölet i kastrullen. Med kastrullen fortfarande över värme rör runt med en träslev tills smeten går ihop, blivit glansig och släpper från kanterna.
- Ta av kastrullen från värmen och överför smeten till en bunke.
- Blanda i äggen, ett i taget under omrörning, gärna i en hushållsassistent. Låt varje ägg arbetas in i smeten innan du häller i nästa.
- När alla ägg är i ska smeten vara trögflytande, nästan seg. Lägg sedan smeten på spritspåse.
- Ostkräm:
- Sätt på ugnen på 200°C.
- Riv osten och koka försiktigt upp grädden. Låt grädden stå på svag värme och ha i osten.
- Låt osten smälta i den varma grädden, det kan vara bra att vända runt med en slickepott.
- När osten smält överför du den till ett kärl lämpligt att mixa i.
- Kläck i ägget i ostblandningen. Med en stavmixer, mixa i ostblandningen medan du försiktigt med tunn stråle häller i oljan i kärlet. Mixa tills du har fått i all olja och att ostkrämen är homogen och blank. Smaka av med salt.
- Häll över ostkrämen i en spritspåse. Spritsa paté choux degen på ett bakplåtspapper, i storleken av en femkrona. Tänk på att inte spritsa för tätt då de expanderar.
- Baka i cirka 15 minuter i mitten av ugnen. De är klara då de är gyllenbruna.
- När de har svalnat en aning fyll då bollarna med ostkräm från botten. Nu är de redo att serveras.

Du kanske även gillar
Populära recept