Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gougeres med comtékräm – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 förrättsportioner

Pate á choux deg

  • 250 g mjölk
  • 250 g vatten
  • 225 g smör
  • 10 g havssalt
  • 10 g socker
  • 300 g vetemjöl
  • 500 g ägg (cirka 8-10 stycken)

Ostkräm

  • 100 g grädde
  • 150 g comté eller annan lagrad hårdost
  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • salt

Så här gör du

  1. Deg:
  2. Mät upp alla ingredienser och värm upp mjölk, vatten, smör, salt och socker på låg värme.
  3. När smöret har smält och det precis har börjat koka häll i mjölet i kastrullen. Med kastrullen fortfarande över värme rör runt med en träslev tills smeten går ihop, blivit glansig och släpper från kanterna.
  4. Ta av kastrullen från värmen och överför smeten till en bunke.
  5. Blanda i äggen, ett i taget under omrörning, gärna i en hushållsassistent. Låt varje ägg arbetas in i smeten innan du häller i nästa.
  6. När alla ägg är i ska smeten vara trögflytande, nästan seg. Lägg sedan smeten på spritspåse.
  7. Ostkräm:
  8. Sätt på ugnen på 200°C.
  9. Riv osten och koka försiktigt upp grädden. Låt grädden stå på svag värme och ha i osten.
  10. Låt osten smälta i den varma grädden, det kan vara bra att vända runt med en slickepott.
  11. När osten smält överför du den till ett kärl lämpligt att mixa i.
  12. Kläck i ägget i ostblandningen. Med en stavmixer, mixa i ostblandningen medan du försiktigt med tunn stråle häller i oljan i kärlet. Mixa tills du har fått i all olja och att ostkrämen är homogen och blank. Smaka av med salt.
  13. Häll över ostkrämen i en spritspåse. Spritsa paté choux degen på ett bakplåtspapper, i storleken av en femkrona. Tänk på att inte spritsa för tätt då de expanderar.
  14. Baka i cirka 15 minuter i mitten av ugnen. De är klara då de är gyllenbruna.
  15. När de har svalnat en aning fyll då bollarna med ostkräm från botten. Nu är de redo att serveras.