Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gotländska lammracks med rostade grönsaker

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

  • 1 kg lammracks

Marinad

  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • 1 röd chili
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 2 dl matolja
  • salt och peppar

Rostade provencale-grönsaker

  • 1 knippe färsklök
  • 400 g färskpotatis
  • 1 knippe morot
  • 1 citron
  • körsbärstomater
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe majrova
  • 1 zucchini
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 50 g svarta oliver (utan kärnor)
  • 2 msk olivolja
  • färsk basilika/rucola

Så här gör du

  1. Använd en potatisskalare och skala bort det gula skalet från citronerna. Blanda citronskalen med vitlök, chili, rosmarin och olja.
  2. Lägg lammet i marinaden i minst 2 timmar före stekning/grillning.
  3. Grilla lammet med salt och peppar, tills det får en bra färg. Sätt på ett lock och låt lammet få en inner- temperatur på 52 grader (cirka 5 minuter).
  4. Låt sedan lammet vila på skär-brädan i 5 minuter innan du skär upp det och serverar.
  5. Sätt ugnen på 110 grader.
  6. Stek lammet med salt och peppar tills det får en bra färg. Lägg det på galler och låt det stekas i ugnen tills det får en innertemperatur på 54 grader. Låt det ligga och vila på gallret utanför ugnen i 5 minuter innan servering.
  7. Skär upp och servera!
  8. Sätt ugnen på 210 grader. Skala och dela ner alla grönsaker i jämn- tjocka bitar. Pressa vitlöksklyftorna. Blanda allt med olivolja, salt, peppar och pressa saften ur en citron över.
  9. Rosta allt i ugnen i cirka 10-20 minuter.
  10. Ta sedan ut plåten och strö rucola/basilka över innan du serverar.