Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gör Din Egen Äppelmust

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 32 st har redan röstat

Ingredienser

3 liter

Sylta & Safta:

  • 3 l Vatten
  • 2 kg Äpplen
  • 1/2 msk Citronsyra
  • 1/2 tsk Natriumbensoat
  • 2-3 dl Strösocker

Så här gör du

  1. Du behöver: en stor bunke eller liknande att förvara musten i som får plats i kylen, en skärbräda, kniv eller äppelklyftare.
  2. Koka upp vattnet och skär under tiden äpplen i bitar, jag använde äppelklyftare, behåll skalet på äpplena (det ger färg och mer smak till musten) och lägg dem direkt i den stora bunken.
  3. Ta sedan lite av vattnet åt sidan och blanda ut citronsyra och natriumbensoat, slå sedan över detta i bunken samt resten av vattnet. Låt svalna, plasta bunken, lämna ett litet hål för luft och ställ sedan blandningen i kylen. Rör om ett par gånger om dan.
  4. Sockret tillsätter man på sista dagen. Jag tycker att det blir bäst när man värmer upp lite av juicen på spisen och löser upp sockret så man slipper sockerkristaller i musten/på botten, sen beror mängden socker på vilka sorts äpplen du använder samt hur söt du vill ha din must.
  5. Sila vätskan, tappa sedan upp musten i steriliserade flaskor, tänk på att fylla flaskorna en bra bit upp och ställ in i kylen håller upp mot en vecka eller två. Jag lät min äppelmust stå och gotta sig 4 dagar i kylen.
  6. OBS! Glöm inte att sterilisera flaskorna på 100°C i ugnen ca 15 minuter samt koka locken i några minuter.