Gör Din Egen Äppelmust

Ingredienser
3 liter
Sylta & Safta:
- 3 l Vatten
- 2 kg Äpplen
- 1/2 msk Citronsyra
- 1/2 tsk Natriumbensoat
- 2-3 dl Strösocker
Så här gör du
- Du behöver: en stor bunke eller liknande att förvara musten i som får plats i kylen, en skärbräda, kniv eller äppelklyftare.
- Koka upp vattnet och skär under tiden äpplen i bitar, jag använde äppelklyftare, behåll skalet på äpplena (det ger färg och mer smak till musten) och lägg dem direkt i den stora bunken.
- Ta sedan lite av vattnet åt sidan och blanda ut citronsyra och natriumbensoat, slå sedan över detta i bunken samt resten av vattnet. Låt svalna, plasta bunken, lämna ett litet hål för luft och ställ sedan blandningen i kylen. Rör om ett par gånger om dan.
- Sockret tillsätter man på sista dagen. Jag tycker att det blir bäst när man värmer upp lite av juicen på spisen och löser upp sockret så man slipper sockerkristaller i musten/på botten, sen beror mängden socker på vilka sorts äpplen du använder samt hur söt du vill ha din must.
- Sila vätskan, tappa sedan upp musten i steriliserade flaskor, tänk på att fylla flaskorna en bra bit upp och ställ in i kylen håller upp mot en vecka eller två. Jag lät min äppelmust stå och gotta sig 4 dagar i kylen.
- OBS! Glöm inte att sterilisera flaskorna på 100°C i ugnen ca 15 minuter samt koka locken i några minuter.

Du kanske även gillar
Populära recept