Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Godaste knäckebrödet

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

1 sats
  • 25 gram jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk salt
  • 1 1/2 msk rapsolja
  • 2 krm krossade fänkålsfrön

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 1/2 dl sesamfrön
  • 1 1/2 dl linfrön
  • 400 gram grovt rågmjöl
  • 400 gram vetemjöl

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med kallt vatten. Blanda i salt, olja och honung.
  2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop en deg i maskin. Låt degen jäsa under duk i allt från 1-4 timmar (blir det 5 gör det absolut ingenting).
  3. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och stjälp upp degen på ett varsamt mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar.
  4. Kavla ut varje bit till en rektangel som är ca 2 mm tjock. Avsluta med att kavla en gång med kruskavel, alternativt nagga ytan med en gaffel.
  5. Skär rektangeln i mindre bitar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, håll koll så att de inte bränns men de ska fortfarande vara hårda (tid och temperatur kan variera mellan olika ugnar så låt första gräddningen vara ett prov).
  7. Låt bröden svalna på galler.