Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladkaka (StinaKaka)

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 19 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 150 g smör
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 3 st stora ägg
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 krm salt
  • 1/2 dl starkt kaffe eller espresso
  • 1 1/4 dl kakao
  • 150-200 g Toblerone eller annan choklad med nötter

Toscasmet

  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0, 5 dl ljus sirap
  • 150 g mandlar
  • 150 g hasselnötter
  • 1 msk rågad vetemjöl
  • 2 msk grädde eller mjölk

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Tag fram en springform med löstagbar kant. Smöra formen och fördela kokosflingor så det täcker botten och kanterna. Rosta mandlar och hasselnötter i mitten av ugnen på 225 grader i ca: 10-15 min (till toscasmeten) Tag ur ugnen och låt vila.
  2. Smält smör och häll det i en bunke. Blanda i socker och rör om väl. Tillsätt ägg, vetemjöl, vaniljpulvret, salt, kakao och blanda till en smet. Häll därefter på kaffet och rör om.
  3. Häll smeten i formen. Grovhacka Toblerone i stora bitar (eller bryt av) och tryck ner bitarna i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan är lagom kladdig. (Ta en sticka och se efter, den ska vara lite kladdig mitt i). Tag ur och låt vila.
  4. Medan kakan vilar kan vi börja med Toscan. Börja med att tag bort skalet från hasselnötterna. (Detta gör du lättast genom att gnida nötterna mellan händerna.) Grovhacka nötterna.
  5. Smält smör i en kastrull och tillätt grädde/mjölk, socker, vetmjöl och sirap. Rör om och låt sjuda. Tillsätt nötterna och låt sjuda ett par minuter till smeten tjocknat.
  6. Fördela toscasmeten över kakan och grädda ytterligare 15-20 min i ugnen.
  7. Tag ur och låt svalna. Jag tycker kakan är absolut godast när den fått stå kyld så den blir sådär seg och god! Går utmärkt att lägga in i frysen ett par timmar!
  8. ÄT och NJUT!
6 kommentarer om "Chokladkaka (StinaKaka)"
  • Emilié Eriksson
    Emilié Eriksson

    Det står inget om kokosflingor i ingredienserna! Lägg gärna till det… trist att missa som vi gjorde.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Emilié Eriksson

      Hej Emilié, det finns varken kokos i ingredienslistan eller i instruktionerna. Gäller din fråga möjligen något annat recept? Mvh Mitt kök-redaktionen

      • Emilié Eriksson
        Emilié Eriksson
        svar till Mitt Kök

        Nej det står ju det, 17de ordet i instruktion 1 är kokosflingor.. kolla ska ni se!

        • Mitt Kök
          Mitt Kök
          svar till Emilié Eriksson

          Hej, det har du helt rätt i, vi såg det nu. Kokosflingor är istället för ströbröd och vi förtydligar detta i receptet. Ledsen att det inte framgick tydligare. Och tack för att du uppmärksammade oss på detta! Mvh Mitt kök-redaktionen

  • Emilié Eriksson
    Emilié Eriksson

    Bra! Men då kan jag ta ströbröd i stället då ?, bra bra!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Emilié Eriksson

      Ja, gör det 🙂 Hoppas du gillar kakan!