Logga in här

Gnocchi med brynt salviasmör

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 1/2 tsk salt
  • ca 4 dl vetemjöl

Salviasmör

  • ca 100 g smör
  • rejält med färska salviablad

Till servering

  • nymald svartpeppar
  • flingsalt
  • parmesanost
  • ca 3/4 dl rostade hasselnötter, grovhackade

Så här gör du

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten, behåll skalet på.
  2. Pressa den varma potatisen genom potatispress direkt i en bunke eller på mjölat bord. Krydda med salt och arbeta in mjölet, lite i taget, tills degen är slät och fast. Exakt hur mycket mjöl som behövs beror på potatisen. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen några timmar.
  3. Rulla ut degen på mjölat bord till fingertjocka längder. Skär längderna i 2 centimeter breda bitar. Tryck försiktigt varje bit mot en gaffel. Lägg den färdiga gnocchin på lätt mjölat bord.
  4. Koka upp saltat vatten i en traktörpanna eller motsvarande. Låt sedan gnocchin sjuda på svag värme cirka 4 minuter. Koka den i omgångar. Rör försiktigt då och då så att klimparna inte fastnar i varandra. De är färdiga så snart de flyter upp till ytan.
  5. Lyft upp gnocchin med hålslev och låt dem rinna av väl. Lägg upp på tallrikar och häll på salviasmöret. Toppa med nymald svartpeppar, lite flingsalt, riven parmesanost och nötter.
  6. Salviasmör: Smält smöret och låt det bli lätt brynt. Blanda i salviabladen och låt dem fräsa med en liten stund.