Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gnocchi med ostsås – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner eller cirka 80 gnocchi

Degen

  • cirka 800 g potatis, gärna en mjölig sort
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • cirka 2-3 dl mjöl

Deg

  • Se gnocchirecept här intill.

Sås

  • 1 lök
  • 1 msk smör
  • 1/2 dl vitvin
  • 1 dl grädde
  • 1 msk timjan
  • cirka 300-400 g varmrökt lax
  • salt & nymalen peppar

Garnering

  • en näve rucola

Gnocchi av jordärtskocka

  • 550 g mjölig potatis
  • 250 g jordärtskocka
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 3 1/2-4 dl mjöl

Deg

  • Jordärtskocksgnocchi, se recept ovan

Sås

  • 1 lök
  • 1 msk smör
  • 2 äggulor
  • 100 g parmesan
  • 1-1 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 paket bacon
  • salt och nymalen peppar

Garnering

  • Riven parmesan och nymalen svartpeppar
  • 1 . Hacka löken fint och låt den svettas i smör på medelvärme tills den blivit genomskinlig.
  • 2 . Vispa ihop äggula, riven parmesan och svartpeppar.
  • 3 . Stek baconen. Vill man tärna baconen före stekning går det givetvis lika bra. Vi gjorde ett baconsegel denna gång.
  • 4 . Koka gnocchin i omgångar i cirka 4 minuter eller tills den flyter upp till ytan. Ta upp den och låt vattnet rinna av.
  • 5 . Blanda alla ingredienser i en gryta och rör om. Smaka av med salt.
  • 6 . Riv gärna över lite extra parmesan och nymalen svartpeppar före servering.

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg in den oskalade potatisen på plåt eller galler. Baka tills den blivit mjuk, låt svalna något.
  2. Skala och pressa den i en potatispress. Blanda ner ägg och salt och rör runt, tillsätt mjölet och knåda ihop till en fast deg. Mängden mjöl kan som sagt variera.
  3. Degen är klar när den inte fastnar på fingrarna.
  4. Dela upp degen i 6-7 bitar och rulla dem till avlånga, fingertjocka längder. Skär dem i 2-3 centimeter långa bitar.
  5. Lägg dem på ett mjölat underlag och tryck till varje bit med en gaffel så att det blir ett räfflat mönster på ena sidan.
  6. Koka upp saltat vatten. Lägg i gnocchi i det kokande vattnet och så fort de flyter upp till ytan är de klara. Det kan ta mellan 3-5 minuter. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av.
  7. Hacka och stek löken i smör tills den börjar bli genomskinlig cirka 5-7 minuter.
  8. Häll på vitt vin, grädde och timjan. Finfördela hälften av laxen i såsen och låt den sjuda cirka 15-20 minuter.
  9. Dela resten av laxen i mindre bitar och vänd ner i såsen strax före servering. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka gnocchin i omgångar i cirka 4 minuter eller tills den flyter upp till ytan.
  11. Ta upp gnocchin och låt vattnet rinna av. Blanda alla ingredienser i grytan och rör om.
  12. Hacka rucola över pastan och servera direkt.
  13. Följ gnocchireceptet som ovan men byt ut en del potatis mot jordärtskocka.
  14. Det går bra att baka jordärtskockan i ugn. Halvera kockonas tid i ugnen eftersom de är mindre till storlek än potatisen.