Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfritt frukt- och nötbröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 35 g jäst
  • 5 ½ dl vatten, ljummet
  • 1 dl kokossirap eller mörk sirap
  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 msk psylliumfrömjöl (psyllium- eller fiberhusk)
  • 2 msk linfrö
  • ½ dl fibrex
  • 1 tsk salt
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl torkad frukt, plommon och aprikoser
  • smör och bovetemjöl till formen

Så här gör du

  1. Smörj en sockerkaksform eller en avlång brödform med smör och mjöla med bovetemjöl.
  2. Smula ner jästen i en bunke, häll på vatten och sirap.
  3. Blanda alla torra ingredienser, utom nötterna och frukten. Vänd ner de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
  4. Vänd i valnötterna, skär plommon och aprikoser i bitar och vänd i. Sätt plastfolie över bunken eller lägg en bakduk över och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 180 grader.
  6. Flytta över degen till formen och jäs i ytterligare cirka 20 minuter. Strö över lite bovetemjöl och sätt in formen mitt i ugnen i cirka 60 minuter.
  7. Ta ut formen och låt brödet vila i formen under 5 minuter. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna.