Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria tekakor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Varför inte starta dagen med en härlig tekaka smaksatt med lite ljus sirap? Passar givetvis utmärkt som mellanmål eller på kvällskvisten med en kopp te. Servera gärna med en god hårdost. Dessa bröd jäser i 30 minuter.

Ingredienser

6 bröd
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • ¾ dl majsmjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 1 ¾ dl bovetemjöl
  • ½ dl pofiber
  • 2 msk psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)
  • rapsolja till utbakning

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken, sirap och rapsolja. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i 5 minuter. Sätt plast över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Vänd upp degen på ett bakbord mjölat med bovetemjöl. Klappa in lite olja i händerna. Dela degen i sex eller åtta bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, 3–4 stycken på varje plåt. Platta till bullarna med handen, skåra ett kors i varje bröd med en kniv och picka med en gaffel.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 12–15 minuter. Låt bröden svalna på galler under en bakduk.