Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria plättar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Grädda plättar och bjud på egen björnbärskompott. Med lite vaniljpulver i grädden blir det ännu godare. Ljuvligt gott till fikat eller mellanmålet!

Ingredienser

4 portioner

Plättar

  • 2 dl glutenfri mjölmix (färdigköpt eller enligt recept nedan)
  • 2 krm salt
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk smält smör
  • smör till stekning

Björnbärskompott

  • 4 dl björnbär
  • 2 msk vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ lime, saft och finrivet skal

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljpulver

Glutenfri mjölmix

  • 7 dl rismjöl
  • 5 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl potatismjöl

Så här gör du

  1. Plättar: Mät upp mjölmix och salt i en stor skål. Vispa i lite i taget av mjölken. Vispa ner äggen. Sätt plastfolie över bunken och låt smeten svälla i 20 minuter i kylen.
  2. Pensla smör i ett upphettat plättjärn och grädda plättarna.
  3. Björnbärskompott: Koka björnbären med vatten ett par minuter. Tillsätt socker, limesaft och finrivet limeskal och koka i ytterligare ett par minuter. Låt svalna.
  4. Vaniljgrädde: Blanda grädde och vaniljpulver i en stor skål och vispa upp grädden.
  5. Servering: Servera plättarna med björnbärskompotten och vanilj­ grädden.