Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfria kardemummabullar med vaniljkräm

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

10 stycken

Deg

  • 2 1/2 dl mjölk (250 g)
  • 1/2 pkt jäst (25 g)
  • 1/2 dl strösocker eller rörsocker (ca 50 g)
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 msk psyllium fiberhusk (ca 8 g)
  • 1/2 dl majsmjöl, drygt (ca 25 g)
  • 1/2 dl rismjöl, drygt (ca 30 g)
  • 3/4 dl Maizena majsstärkelse (ca 40 g)
  • 2 dl durramjöl (ca 100 g)
  • 75 g smör, rumsvarmt

Fyllning/Vaniljkräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 2-3 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker/pulver

Utbakning

  • majsstärkelse

Garnering

  • 50 g smör, smält
  • Rörsocker

Så här gör du

  1. Degen: Blanda alla ingredienser utom smöret i degmaskinens bunke och kör minst 5 minuter. Klicka ner smöret under tiden.
  2. Låt den lösa smeten jäsa under plast ca 1 timme.
  3. Gör vaniljkrämen/fyllningen under tiden: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Se upp med värmen – det ska inte koka, då kan den skära sig. Smaksätt med vaniljsocker, låt krämen kallna och lägg i spritspåse med tyll.
  4. Mjöla bakbordet med lite majsstärkelse och ta upp degen. Använd även lite majsstärkelse på händerna om degen är kladdig. Forma till en rulle och dela i 10 bitar. Rulla till bullar och lägg dem i stabila bullformar (ger bullarna lite höjd) eller lägg dem direkt på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225°.
  5. Spritsa ner vaniljkrämen mitt i bullarna (tryck ner spetsen på tyllen ca 2/3 i mitten av bullen och fyll med kräm samtidigt som du sakta drar tyllen uppåt.)
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt dem svalna något.
  7. Smält smöret och häll upp socker i en liten skål.
  8. Pensla bullarna och doppa dem sedan i sockret. Låt bullarna torka lite på bakplåtspapper på ett galler.