Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfri galette med fikon, skogschampinjoner, pancetta & krämig gorgonzolaost

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Den här galetten är fylld med fikon, skogschampinjoner, krämig gorgonzola & knaperstekt pancetta.
Smakerna gifter sig så himla bra från den söta fikonmarmeladen tillsammans med den krämiga fylliga gorgonzolaosten och det hela fulländas med sältan och syran från champinjon- och pancettablandningen.
De färska fikonen blir bara ännu godare efter en tid i ugnen. För mer bilder och beskrivning finner ni på www.aliciaskokbok.se

Ingredienser

4 portion

Glutenfritt pajskal (byt ut bovetemjölet och majsmjölet till vetemjöl om du ej vill göra den glutenfri)

  • 3 dl Bovetemjöl
  • 1 dl Majsmjöl
  • 0,5 tsk Salt
  • 1 tsk Svartpeppar
  • 100 g Kallt smör, delat i kuber
  • 1 st Äggula (spara vitan till pensling)
  • Isvatten

Fyllning

  • 80 g Pancetta
  • 200 g Små skogschampinjoner
  • 2 msk Balsamvinäger
  • 1 msk Timjan
  • 4 msk Fikonmarmelad
  • 150 g Gorgonzolaost
  • 4 st Färska fikon

Så här gör du

  1. Glutenfritt pajskal: Blanda bovetemjöl, majsmjöl, salt och peppar i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i kuber till mjölblandningen. Fördela ut smöret med hjälp av fingrarna i mjölet tills smöret blir som små riskorn i storleken. Vispa samman äggula och 3 msk iskallt vatten. Häll ner detta i mjöl- och smörblandningen och knåda med händerna tills det bildats en deg. Om degen känns för smulig tillsätt lite mer vatten. Kavla ut galetten på ett bakplåtspapper. Den ska vara ungefär 2 mm tjock. Lägg över plastfolie på pajskalet och ställ in den i kylskåpet i minst 30 minuter eller tills du är redo för att tillaga den! Se till att ta ut pajskalet från kylskåpet i 5-10 minuter innan du ska fylla galetten för att skalet ska bli mjukt och inte trilla sönder när du tar i det.
  2. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Värm en stekpanna. Stek pancettan tills den blir krispig och får en fin yta. Lägg över pancettan på en tallrik men spara fettet som är kvar i pannan. Om det behövs, tillsätt en skvätt olja innan du lägger ner skogschampinjonerna i stekpannan. Salta & peppra! Stek svampen tills de blir gyllenbruna, i cirka 5 minuter. Häll då på balsamvinäger och timjan. Stek ytterligare i 3-5 minuter. Ställ stekpannan åt sidan och häll ner pancettan. Rör om. Plocka ut pajdegen från kylskåpet och glöm inte att låta den stå framme i 5-10 minuter innan du börjar arbeta med den igen! Dela de färska fikonen i kvartar och smula sönder gorgonzolaosten. När pajskalet är redo att fyllas lägg över pajskalet på en plåt. Börja med att breda ut fikonmarmelad i botten. Lämna cirka 7,5 cm kant runt om som du inte brer på. Strö över den smulade gorgonzolaosten ovanpå marmeladen. Häll sedan på svamp- och pancettablandningen och toppa med de kvartade fikonen. Vik därefter in kanterna mot mitten och låt det överlappa lite över fyllningen. Pensla kanterna på galetten med den sparade äggvitan. Ugnsbaka galetten tills den blivit gyllene, i cirka 30 minuter. Låt den svalna och sätta sig i minst 5 minuter innan du skär i den.
Du kanske även gillar