Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glutenfri chokladkaka med vaniljglass

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

16 bitar

Glutenfri chokladkaka

  • 200 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl mörkt muscovadosocker
  • 2 ½ dl mandelmjöl
  • 2 krm salt

Karamelliserade popcorn

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 msk glykos
  • 70 g smör
  • 1 krm salt
  • 5 dl popcorn

Kolasås

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 msk smör, mjukt

Tillbehör

  • vaniljglass

Så här gör du

  1. Glutenfri chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, cirka 25 × 25 centimeter.
  3. Hacka och smält chokladen och smöret i ett varmt vattenbad.
  4. Vispa ihop ägg och socker lätt. Vänd ner chokladen och smöret i äggsmeten.
  5. Vänd i mandelmjölet och saltet.
  6. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
  7. Låt kakan svalna och skär upp den i bitar.
  8. Karamelliserade popcorn: Häll sockret, vattnet och glykos i en stekpanna och smält till en ljusbrun karamell.
  9. Rör i smöret och saltet och vänd hastigt i popcornen.
  10. Vänd upp allt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna.
  11. Separera popcornen eller hacka grovt.
  12. Kolasås: Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Sjud i 3–4 minuter.
  13. Dra av från värmen och vispa i smöret
  14. Servering: Lägg upp chokladkakan på tallrikar. Lägg på en kula glass och popcorn. Ringla över kolasås.