Glöggmarinerad fläskfilé

Veckans läsarrecept kommer från Anki och Håkan Mårtensson som bloggar om mat på www.martenssonskok.blogspot.com.
Ingredienser
2 portioner
- 400 g fläskfilé
- 1 1/2 dl vinglögg
- 1/2 dl kineskisk soja
- 1 citron, rivet skal och saften
- 1 msk färsk riven ingefära
- 3 msk rapsolja
- svartpeppar
- 1 lagerblad
Sås:
- 4 schalottenlökar
- 2 röda äpplen
- 1 msk muscovadosocker
- 10 små champinjoner
- 3 dl crème fraiche
- 2 dl vatten
- 1 1/2 msk kalvfond
- 1 1/2 msk balsamvinäger
- salt & peppar
Så här gör du
- 1. Rör samman alla ingredienserna till marinaden och häll i en plastpåse. Lägg ner filén och låt ligga i kylen ett par timmar, gärna över natten.
- Sås: 1. Skala löken och dela i grova bitar som du steker mjuka, utan att de tar färg, i lite smör. Lägg i botten av en ugnsfast form. 2. Skala, kärna ur och dela äpplena i grova bitar. Stek i smör några minuter och häll över socker och balsamvinäger mot slutet av stekningen. Låt äpplena göra löken sällskap. 3. Blanda samman övriga ingredienser till såsen och häll ner i formen, rör om. 4. Ta upp filén ur marinaden, låt den droppa av lite och stek den i smör så den får färg runt om. Lägg sedan ner filén i såsen, ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter. 5. Ta ut och skär köttet i skivor, servera med kokt potatis, grönsaker och sås.

Du kanske även gillar
Populära recept