Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glöggkokt 
­glaserad
­ skinka

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 portion
  • 1 rimmad benfri skinka, 2 1/2-3 kg

  • 2-3 flaskor alkoholfri glögg eller ­lättvinsglögg
  • 
eventuellt vatten
  • 
1 dl strö- eller farinsocker

  • 2 dl glögg

  • cirka 100 kryddnejlikor


Så här gör du

  1. Spola skinkan i kallt vatten, låt nätet sitta kvar. Gör ett kryss i svålen och sätt in en köttermometer i skinkans tjockaste del.
  2. 
Lägg skinkan i en stor kastrull eller gryta med svålen upp. Koka upp glöggen (spar 2 dl till glaseringen) och häll den heta glöggen över skinkan tills den är helt täckt. Späd eventuellt med vatten.

  3. Koka upp och sjud under lock cirka 50 minuter/kilo. Innertemperaturen på ­termometern ska vara 75 grader.

  4. Glasering: Sätt ugnen på 200 grader. Skär av svålen, men behåll fettet under.
  5. 
Skär fettet i sneda, cirka 1 centimeter breda, skåror och 1/2 centimeter djupt. Skär först skårorna åt ena hållet och därefter åt andra hållet så att ett rutmönster bildas.
  6. 
Stick hela nejlikor i varje kryss. Strö över sockret.

  7. Sätt skinkan på galler i en långpanna och låt sockret smälta.
  8. 
Häll glöggen över skinkan droppvis när sockret smält.

  9. Ös fyra gånger av det spad som bildas. ­Glaseringen är klar efter cirka 20 minuter.

  10. Låt skinkan svalna innan den skärs upp till julbordet.