Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glassrulltårta med blåbärparfait

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ge dig ut och fynda blåbär i skogen och låt dem bli till en fluffig parfait. Vaniljpulver är finmalen vaniljstång som finns att köpa i många välsorterade butiker, men om du inte hittar det kan det ersättas med vaniljsocker.

Ingredienser

15 bitar

Botten

  • 3 ägg
  • 1 ,5 dl strösocker
  • 2 dl (120 g) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • extra strösocker att rulla tårtan i

Blåbärparfait

  • 150 g (cirka 3 dl) blåbär, färska eller frysta och tinade
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • eventuellt färska blåbär till dekor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Botten: Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
  3. Blanda mjöl och bakpulver, sikta och vispa försiktigt ner det i äggsmeten med en handvisp. Blanda till en klumpfri smet och bred ut smeten i ett jämnt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det går även bra att grädda smeten i en stor ugnsform, ca 45 x 30 centimeter.
  4. Grädda i mitten av ugnen i knappt 5 minuter tills bottnen blivit gyllenbrun. Strö socker över ytan, täck med ett bakplåtspapper och vänd så att undersidan kommer upp. Vänta någon minut och dra sedan bort bakplåtspappret. Låt kakan svalna lite.
  5. Blåbärsparfait: Mixa blåbären fint med stavmixer eller i matberedare. Rör ner vaniljpulvret.
  6. Vispa grädden fluffig i en bunke.
  7. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
  8. Vänd ner blåbärsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet.
  9. Bred smeten på botten och rulla ihop försiktigt. Lägg tårtan med skarven ner på en bricka eller skärbräda, och ställ in i frysen i minst 2 timmar. Om du tycker att det är svårt att rulla ihop tårtan utan att parfaiten rinner ut kan du frysa in kakan i cirka 15 minuter innan du rullar ihop den.
  10. Skär tårtan i skivor och låt tina cirka 20 minuter innan serveringen.