Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glass på grönt te med lemon curd

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner

Lemon curd

  • 1 ½ citron, rivet skal och saften
  • 25 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula

Glass på grönt te

  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 msk matchate-pulver

Friterade rispapper

  • 6 rispapper
  • 6 dl neutral vegetabilisk olja till fritering
  • 1 tsk matchate-pulver
  • 2 tsk florsocker

Hyvlat päron

  • 2 päron, vanliga päron eller nashipäron (asiatiska päron)
  • 1 msk yuzu juice eller citronjuice
  • 2 msk sockerlag

Till garnering

  • körvel eller koriander

Så här gör du

  1. Lemon curd: Blanda citronskal, citronsaft, smör och socker i en kastrull. Värm tills smöret smält, dra av kastrullen från värmen.
  2. Vispa ihop ägg och äggula i en skål med en gaffel. Häll ner äggen i kastrullen och sjud försiktigt under kraftig vispning tills lemon curden börjar tjockna.
  3. Sila av lemon curden och låt den kallna. Fyll i en engångsspritspåse.
  4. Glass på grönt te: Koka upp mjölk och grädde.
  5. Vispa upp äggulor och socker, tillsätt te-pulvret.
  6. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader tills den börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.
  7. Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.
  8. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig.
  9. Flytta över glassen till en plastlåda, varva med lemon curd.
  10. Sätt in glassen i frysen minst 1 timme så går det lättare att kula upp den.
  11. Friterade rispapper: Värm upp oljan till 170 grader.
  12. Fritera rispappren tills de puffat och blivit vita. Låt dem få rinna av på ett hushållspapper. Låt svalna.
  13. Blanda matchate-pulver och florsocker. Pudra över rispapperen.
  14. Hyvlat päron: Hyvla päronen, tunt på en mandolin.
  15. Blanda juice och sockerlag och vänd skivorna i lagen precis innan servering.
  16. Servering: Lägg upp päronen på tallrikar och lägg på glassen. Pudra eventuellt över lite extra matchate-pulver. Garnera med rispapper och körvel eller koriander.