Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Glass- & marängtårta

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Läcker nyårsfavorit! Använd glassform eller skål, som tål att frysas, gärna med rund botten, 1,75 liter.

Ingredienser

8 bitar
  • 3/4 liter jordgubbsorbet
  • 1/2 liter blåbärssorbet
  • 1/2 liter pistaschglass
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tunn rund sockerkaksbotten

Så här gör du

  1. Täck insidan av en skål med plastfolie. Bred jordgubbsorbet, blåbärsorbet och pistaschglass i skålen i tre lager. Täck med plastfilm och ställ i frysen 5-6 timmar eller över natten.
  2. Doppa skålen hastigt i hett vatten och stjälp upp glassen på en tallrik med bakplåtspapper. Frys in minst 2 timmar till.
  3. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa till hårt skum. Vispa i resten av sockret, lite i taget, och vispa tills marängen är blank, 2-3 minuter.
  4. Ta fram ett serveringsfat där du placerar sockerkaksbotten. Ta bort plastfolien och placera glassen på sockerkakan. Bred över marängen som en tät huva. Bränn försiktigt med brulébrännare, så att marängen får fin färg. Servera genast.
2 kommentarer om "Glass- & marängtårta"
  • snoffsan
    snoffsan

    En liten fråga är, när ska den in i ugnen som redan är uppvärmd till 200 grader?! Jag som är van i köket förstår att i stället för att använda en brännare så står Glace au Fouren bättre i ugnen så att marängen stelnar och inte är bara en sockersöt smet!? Vill man ha bättre färg sen så använder man brännaren!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till snoffsan

      Hej! Ugnen ska inte användas alls i det här receptet, att ugnen ska värmas till 250° är ett fel som smugit sig in. Tack för att du uppmärksammade det! Enligt receptmakaren Lena Söderström är det bara en brännare som ska användas, så att marängen får en fin färg. Lycka till med bakningen! /Stina, webbredaktör Mittkök.se