Glace au four – recept på klassisk efterrätt

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
8 portioner
- 1 rund sockerkaksbotten
- 250 g halvtinade hallon
- eventuellt 2 msk flädersaft eller citruslikör
- 2 paket, ½-liter gammaldags vaniljglass
Maräng
- 5 äggvitor
- 2 krm pressad citronsaft
- 1 1/2 dl strösocker
Till garnering
- 1/2 dl mandelspån
- 1 msk florsocker
- eventuellt röda vinbärsklasar
- mynta
Så här gör du
- Sätt ugnen på grill, 250 grader. Lägg sockerkaksbotten på ett ugnssäkert fat. Fördela hallonen på kakan, men inte ända ut i kanten. Droppa över flädersaften.
- Vispa äggvitor, citronsaft och hälften av sockret i en ren rostfri bunke till en fast smet. Tillsätt resten av sockret och vispa till en tjock blank marängsmet.
- Lägg glasspaketen bredvid varandra ovanpå hallon och sockerkaka. Skär till glassen så den inte sticker ut över sockerkaksbotten. Täck med marängsmeten – se till att ingen glass är synlig! Garnera med mandelspån och florsocker. Gratinera i nedre delen av ugnen tills marängen får färg. Passa noga! Servera genast! Lägg några klasar röda vinbär och myntablad runtom.

Du kanske även gillar