Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gifflar med vit choklad & hallon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 38 st har redan röstat

Ingredienser

16 gifflar
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ dl vit sirap eller strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör

Fyllning:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk florsocker
  • 60 g vit choklad
  • 125 g hallon

Till pensling:

  • 1 ägg

Till glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk hallonsaft

Till garnering:

  • florsocker
  • citronmeliss
  • hallon

Så här gör du

  1. Smula jästen i degbunken. Tillsätt rumsvarm mjölk och lös upp jästen under omrörning. Tillsätt vit sirap, salt, ägg, vetemjöl och smöret i klickar. Arbeta degen smidig i cirka 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  2. Arbeta ihop degen på bakbordet och kavla ut den i två runda kakor, ½ centimeter tjocka. Sporra ut 8–10 tårtbitar ur varje kaka.
  3. Smält den vita chokladen på en tallrik över hett vattenbad. Låt svalna. Arbeta ihop smör, florsocker och vit choklad i en skål. Lägg en klick vid den breda delen på bitarna. Lägg två hallon ovanpå. Rulla ihop mot den spetiga delen och forma giffeln vackert. Dra lite i spetsen under rullningen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i cirka 25 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt dem kallna på bakgaller.
  5. Rör samman florsocker och hallonsaft till en krämig glasyr. Ringla över gifflarna. Garnera med siktat florsocker, citronmeliss och några hallon.