Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gifflar och bullar med 
hallon och vit choklad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

20 gifflar och 20 bullar


Deg

  • 50 g jäst för söta degar

  • 2 1/2 dl mjölk

  • cirka 13 dl vetemjöl

  • 2 dl strösocker

  • 2 tsk bakpulver
  • 
1/2 tsk salt

  • 250 g mjukt smör

  • 2 ägg


Fyllning

  • 200 g hallon

  • 100 g syltsocker

  • 1 msk smör
  • 
100 g vit choklad


Pensling

  • 1 ägg


Garnering

  • 2 dl florsocker

  • cirka 1 msk vatten


Så här gör du

  1. Smula jästen i en skål och lös upp den med mjölken. Ställ åt sidan.

  2. Blanda mjölet med socker, bakpulver och salt i skålen till matberedaren. Tillsätt smöret och mixa fint. 

  3. Tillsätt mjölkblandning och ägg. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk, cirka 1 timme. 

  4. Fyllning: Koka hallon och syltsocker 2 minuter i en kastrull. Tillsätt 1 msk smör och hackad vit choklad och rör om tills allt smält. Låt sylten kallna i vattenbad.

  5. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta ihop den. Dela den i två delar och kavla ut till rektanglar, cirka 3¿4 millimeter tjocka. Dela den ena i snibbar till gifflar och den andra i 8x8 centimeter stora rutor till bullar. 

  6. Lägg på en klick hallonsylt i basen på triangeln och rulla ihop mot spetsen till gifflar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg en klick sylt i mitten på rutorna och vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg över i mazarinformar och ställ på plåt. Låt gifflar och bullar jäsa under bakduk, cirka 30¿40 minuter.

  7. Vispa ägget med en halv tesked vatten och pensla gifflar och bullar. Grädda dem i mitten av ugnen, 225 grader, cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler. Rör samman florsocker och vatten i en skål och ringla över gifflar och bullar före servering.