Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Getostpaj med kantarelltapenad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar

Botten

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1-2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 l färska kantareller eller annan skogssvamp
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 msk färsk hackad rosmarin
  • 1 krm strösocker
  • 4 anjovisfiléer
  • 2 msk kapris
  • 2 tsk pressad citron
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen peppar
  • 200 g getost

Så här gör du

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
  3. Fyllning: Rensa och skär kantarellerna i små bitar. Mjukstek svampen på svag värme i olivolja i cirka 15 minuter. Hacka vitlöken. Tillsätt vitlök, rosmarin och socker och fräs ytterligare ett par minuter.
  4. Hacka ansjovis och kapris. Blanda i ansjovis, kapris och citron. Koka ihop någon minut.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  6. Bred svampröran i det förgräddade pajskalet. Skiva osten och fördela över.
  7. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 40 minuter.