Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gelé – grundrecept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 84 st har redan röstat

Ingredienser

1 stor burk

Rödvinsgelé

  • 2 dl rödvin
  • 2 dl gelésocker

Gelé på röda vinbär

  • 1 liter röda vinbär
  • 1 1/2 dl vatten
  • gelésocker

Rönnbärsgelé

  • 1 liter rönnbär
  • 2 1/2 dl vatten
  • gelésocker

Så här gör du

  1. Blanda socker och vin. Låt koka i 30-60 sekunder.
  2. Häll upp i en ren burk. Låt kallna.
  3. Rensa och skölj bären. Koka upp vattnet och lägg i bären. Låt koka till bären mjuknat, cirka 10 minuter.
  4. Häll ner i silduk eller i handduk som lagts i durkslag. Låt rinna av i cirka 30 minuter.
  5. Mät saften, blanda den med lika mycket gelésocker och koka i 30-60 sekunder.
  6. Häll upp i ren burk. Låt kallna.
  7. Rensa och skölj bären. Koka upp vattnet och lägg i rönnbären. Låt koka till bären mjuknat, cirka 20 minuter.
  8. Pressa bären mot sidan av kastrullen med en stor sked till de går sönder. Häll ner i silduk eller i handduk som lagts i durkslag. Låt rinna av i cirka 30 minuter.
  9. Mät saften, blanda den med lika mycket gelésocker och koka i 30-60 sekunder.
  10. Häll upp i en ren burk. Låt kallna.