Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gazpacho – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 117 st har redan röstat

Gazpacho är en kall tomatbaserad soppa från Spanien, som smakar ljuvligt av vitlök, olivolja, salt och vinäger.

Gazpacho passar perfekt varma sommarmånader och serveras bäst till en bit gott, nybakat bröd. Gazpacho passar också fint i små glas på ett buffébord eller till förrätt. Som variation kan du lägga i räkor, kräftstjärtar eller brödkrutonger. Här är vårt bästa recept på gazpacho!

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st röd paprika
  • 0,25 st kruka basilika
  • 375 g tomater (3 stora)
  • 1 st stor vitlöksklyfta
  • 1 st schalottenlök
  • 0,5 st gurka
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 1 krm strösocker
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • svartpeppar
  • tabasco

Knapriga tillbehör:

  • 3 st tjocka skivor lantbröd
  • 3 msk olivolja
  • 2 st finhackade örter (blanda gärna)

Så här gör du

  1. Kärna ur paprikan och skär den i mindre bitar. Skär tomaterna i mindre bitar och grovhacka vitlök och schalottenlök. Skala gurkan och hacka den grovt. Mixa tillsammans med basilika, buljong, salt, socker och citronsaft. Använd dig av en blender eller stavmixer. Smaka av med svartpeppar och tabasco. Ställ i kylen i minst 1 timme.
  2. Gör krutongerna under tiden. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion. Skär bort kanterna från brödskivorna och skär resten i tärningar. Sväng runt med olivolja och örter i en ugnsfast form. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills krutongerna fått fin färg. Rör gärna runt någon gång under tiden så att de får färg runtom.
  3. Servera soppan ordentligt kyld med krutonger på toppen.