Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gateau Noissette

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner
  • 50 g Hasselnötter,
  • 75 g Mjöl
  • 125 g Strösocker
  • 4 st Ägg, stora
  • 1 st Rivet skal från apelsin
  • 25 g Smält smör

Smörkräm:

  • 100 g Hasselnötter
  • 2 msk Kaffe, starkt (eller kahlua)
  • 150 g Smör, rumsvarmt
  • 80 g Strösocker
  • 100 ml Saft från apelsin
  • 2 st Äggula
  • 2 msk Florsocker

Ganache:

  • 200 g Mörk choklad, ex blockchoklad runt 50%
  • 1½ dl Grädde
  • 1 st Vaniljstång
  • 25 g Hasselnötter, finhackade

Så här gör du

  1. Form 23 cm. Ugn 180 grader
  2. Tårtbotten: Smörj och klä en springform med bakpapper. Värm ugnen till 180 grader. Vispa upp ägg och socker poröst. Vispa länge så den blir hård och "vit", eftersom receptet inte innehåller bakpulver så hänger mkt på vispningen. Mal hasselnötterna ihop med mjölet. rör ner försiktigt i äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret och apelsinskalet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Ta ut och låt svalna
  3. Smörkräm: Mal hasselnötterna fint. Tillsätt smör och kaffe samt florsockret och mixa till en smet. Koka apelsinsaften med sockret i en kastrull till en sirap. ca 3minuter. om du doppar två skedar och trycker mot varandra och drar isär ska det bildas en tråd. Eller ca 117 grader.. Vispa upp äggulorna. Fortsätt vispa och häll i sockerlagen i en tunn, långsam stråle. Fortsätt vispa tills allt är i och smeten har blivit tjock och kall. Tillsätt smörsmeten och vispa tills det tjocknat.
  4. Ganache: Koka upp grädden med vaniljstången som du delat och dragit ut vaniljkornen från ner i grädden. När grädden precis kokat upp så ta ur vaniljstången. Tillsätt den finhackade chokladen pö om pö och rör ihop till en tjock smet. Låt den svalna lite. Efterhand som den svalnar desto tjockare blir den, detta är en smaksak när du sedan ska täcka tårtan.
  5. Ihopläggning: Dela tårtbottnen i 3 delar. Bred ut 1/3 del smörkräm på varje botten. Täck sedan hela tårtan med resterande smörkräm. Ställ den i kylen så den svalnar och stelnar till om den fortfarande är lite varm. Smörkrämen får gärna ha stelnat till innan du brer på ganachen. Bre ut ganachen över hela tårtan. Dekorera kanterna med finhackade hasselnötter .
  6. Dekorera efter smak. Tårtan håller sig bra i kylen. Tänk på att ta fram den 1 timma innan servering så både ganache och smörkräm mjuknat till lite. Servera gärna med en klick grädde.