Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gateau au Chocolat

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

En fyllig chokladtårta som är en riktig kaloribomb. Serveras med riktigt stark kaffe och kanske en liten konjak.

Tårtan görs med fördel dagen innan och förvaras kallt, ta fram ca 1 timma innan servering.

Du kan lätt anpassa tårtan till både laktos och glutenfritt, tips i receptet. Men tänk på att chokladen kan innehålla spåra av mjölkprodukter, en liten mängd går bra för laktosintoleranta. Är du mjölkproteinsallergiker bör du läsa noga på chokladens innehållsförteckning först.

Ingredienser

15 portion

Tårtbotten

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2-3 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Smörkräm 1 fyllning

  • 300 g Smör (riktigt el laktosfritt)
  • 2,25 dl florsocker
  • 4 st äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk rivet skal av apelsin

Smörkräm 2 fyllning

  • 300 g Smör (riktigt el laktosfritt)
  • 2,25 dl florsocker
  • 4 st äggulor
  • 3 msk kakao
  • 3 mörk rom el konjak

Glasyr

  • 300 g philadelphiaost (finns laktosfri cream cheese)
  • 100 g Smör
  • 4-5 dl florsocker
  • 1 st äggula
  • 200 g mörk choklad, 70 %

Så här gör du

  1. Tårtbotten: Vispa ägg och socker poröst. Rör ihop mjölsorterna med kakao och bakpulver och rör ner i smeten. Häll ner smeten i en rund form (ca 2 liter) som är smord. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min, 175 grader. När botten har svalnat så dela den till 3 delar. (för glutenfritt använd enbart potatismjöl el använd ett glutenmjöl istället för vetemjöl)
  2. smörkräm 1: Rör fettet mjukt, blanda ner florsocker, vaniljsocker, äggulor och apelsinskalet. Rör om med elvisp till en jämn, porös kräm. Bred ut smörkrämen på understa tårtbotten Ta lite av apelsinskalet i taget o smaka av. Apelsinen ska inte ta överhand i smaken utan lyfta vaniljsmaken. Apelsinen kan vara olika stark i smaken beroende på mognad och sort.
  3. Smörkräm 2: Rör fettet mjukt, blanda ner florsocker, vaniljsocker, äggulor och spriten. Rör om med elvisp till en jämn, porös kräm. Bred ut krämen på mittenbotten. Lägg på översta botten. Ta konjaken el rom lite i taget här med. Ska inte ta överhand i smaken utan lyfta chokladsmaken.
  4. Glasyr: Smält chokladen i vattenbad. Rör ihop phildelfia med smöret tills det är mjukt, Vispa ner florsocker och äggula tills det blir krämigt och poröst. Rör sist ner den smälta chokladen. Bred genast ut glasyren på tårtan, spara ca hälften till att dekorera tårtan, gärna med sprits. Finns numer spritspåsar i plast att köpa, ligger bland plastpåsarna i butiken