Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gårdskyckling i lergyta med gräddig sky

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 29 st har redan röstat

Ingredienser

4 portion

Lergytekyckling

  • 1 kg hel gårdskyckling, ca 1,3kg
  • 1 st litet blomkålshuvud
  • 3 st Morötter, delade i stavar
  • 1 st Rödlök i klyftor
  • 1 st Gul lök i klyftor
  • 1 st Stor skivad röd paprika
  • 4 st krossade vitlöksklyftor
  • 6 st potatisar delade i 4
  • 25 g Smör att bre på kyckling innanför skinnet
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 st Saft av en lime och en Klyftad lime ner i grytan
  • Salt, vitpeppar och svartpeppar
  • 0,5 dl olivolja att ringla över
  • 1 msk torkad oregano

Gräddig sås!

  • 3 dl Sky från kycklingen
  • 1 dl grädde
  • Ev salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Lägg lergrytan i kallt vatten cirka 30 minuter innan du använder den.
  2. Blanda 25 gram smör med 1 msk oregano.Tryck in smöret under skinnet på kycklingen. Salta och peppra ordentligt. Blanda alla grönsaker och potatis med lite salt!!! Lägg sen kycklingen i lergrytan och lägg i alla grönsaker och potatis. Pressa över limesaft, strö över oregano och ringla olivolja över.
  3. Sätt locket på grytan och sjuss in i ugnen, lågt ner.Ugnen ska vara kall när du sätter in grytan!!! Sätt ugnen på 200 grader. Kycklingen ska vara inne ungefär 90 minuter. Köttet får inte vara rosa!
  4. När kycklingen är klar, häll av 3 dl sky i en kastrull. Häll i 1 dl grädde och låt det puttra och bli varmt. Red ev såsen och smaka ev av med salt och peppar!
  5. Servera kycklinggrytan med den goda skysåsen!