Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Galette med blåbär

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

2 stycken
  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 dl vatten
  • 125 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • rivet skal av 3/4 citron
  • 1 krm salt
  • cirka 5 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g kallt smör
  • 500 g blåbär
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 1/2 dl strösocker

Till servering

  • 2 dl crème fraiche

Till garnering

  • florsocker
  • citronzest
  • citronmeliss

Så här gör du

  1. Smula jästen och blanda med vattnet i en skål. Rör rumsvarmt smör, socker, ägg, salt och citronskal smidigt i en annan bunke. Tillsätt jästblandningen och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa 1 timme under bakduk.
  2. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en stor rund tunn kaka, cirka 35 centimeter i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Vik upp en 2 centimeter bred kant runtom och tryck till.
  3. Hyvla smöret i skivor med osthyvel och fördela på kakorna. Strö över blåbär blandat med potatismjöl och socker.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
  5. Servera galetterna ljumma med vispad crème fraiche. Garnera med florsocker, zestat citronskal och citronmeliss.