Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gafflad Gris

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

20 portioner minst

Grisen

  • 1 st hel grisbog med ben, eller en hel picknickbog
  • 2 msk råsocker (eller annat brunt socker)
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk malen svartpeppar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk lakritspulver

Såsen

  • 1 st stor, gul lök, grovhackad
  • 3 st stora klyftor vitlök, hackade
  • 1 dl rapsolja
  • 1.5 msk chilipulver
  • 1 msk torkad dill
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk lakritspulver
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 4 dl tomatketchup
  • 2.5 dl utspädd äppeljuice
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0.5 dl dijonsenap
  • 1 tsk worcestershiresås

Så här gör du

  1. Rensa köttet men tag inte bort för mycket fett. Blanda kryddorna väl och massera in dem ordentligt i köttet. Låt köttet ligga minst en timme i dra in kryddorna. Lägg kötter i en ungsäker panna, täck med dubbla lager folie. Låt grilla i 125 grader ugn i 4 - 5 timmar, tills allt fett smält och köttet är mört. Tag ut köttet och låt vila 20 minuter under folien. Grovstycka det varma köttet och använd sedan två gafflar för att dra kötter i mindre munsbitar. Servera traditionellt på hamburgerbröd med bbqsås, inlagd gurka, pommes frites och cole slaw. Jag brukar lägga köttet som jag blandat med såsen på en bädd av ruccolasallad och inlagd gurka som jag skurit i stavet och ha sötpotatischips till.
  2. Såsen. Massor med olika ingredienser, men den blir så god. Flasksåserna är ju så söta och fadda i smaken tycker jag. Fräs löken och vitlöken i rapsoljan ungefär 10 minuter tills löken är nästan genomskinlig. Blanda under tiden de torra ingredienserna i en skål och gör samma sak med de våta. När löken är klar blanda ned de våta och torra ingredienserna och låt småputtra i 30 minuter. Använd sedan en stavmixer för att göra såsen slät. Gör helst såsen dagen innan så smakerna hinner utvecklas.