Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fyllda jordgubbsbullar

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

24 stycken
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 125 g kallt smör
  • 50 g jäst
  • 2 dl kall mjölk
  • 1 1/2 tsk nystötta kardemummakärnor

Fyllning

  • 1 1/2 dl jordgubbssylt
  • 150 g grovriven mandelmassa

Pensling/topping

  • 1 ägg till pensling
  • rostade mandelspån
  • glasyr av florsocker och vatten
  • Mät upp det mesta av mjölet, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela till en smulig massa, det går enklast med fingertopparna.
  • Smula sönder jästen i en skål. Rör ut jästen med den kalla mjölken. Häll ner i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl.
  • Låt degen vila under duk cirka 20 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en rektangel som mäter cirka 32x25 centimeter. Skär varje degplatta i rutor, 8x8 centimeter.
  • Lägg en klick sylt och mandelmassa mitt på varje ruta. Vik upp hörnen så att de möts på mitten och nyp ihop dem. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
  • Låt jäsa under duk 1 1/2 timme. Titta till bullarna någon gång under jäsningen, om degen eventuellt behöver nypas ihop igen.
  • Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under duk.
  • Vid servering: Rosta mandelspånen i torr panna. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Klicka glasyren på bullarna. Strö över mandelspån innan glasyren stelnat och tryck till försiktigt så att de fastnar.

Så här gör du

  1. Mät upp det mesta av mjölet, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela till en smulig massa, det går enklast med fingertopparna.
  2. Smula sönder jästen i en skål. Rör ut jästen med den kalla mjölken. Häll ner i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl.
  3. Låt degen vila under duk cirka 20 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en rektangel som mäter cirka 32x25 centimeter. Skär varje degplatta i rutor, 8x8 centimeter.
  5. Lägg en klick sylt och mandelmassa mitt på varje ruta. Vik upp hörnen så att de möts på mitten och nyp ihop dem. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
  6. Låt jäsa under duk 1 1/2 timme. Titta till bullarna någon gång under jäsningen, om degen eventuellt behöver nypas ihop igen.
  7. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under duk.
  8. Vid servering: Rosta mandelspånen i torr panna. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Klicka glasyren på bullarna. Strö över mandelspån innan glasyren stelnat och tryck till försiktigt så att de fastnar.