Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Funnel cake med äppelkompott

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

8 stycken

Äppelkompott

  • 2 äpplen
  • 2 msk smör
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk råsocker, eller strösocker
  • 3 msk vatten
  • 1 tsk malen kanel

Funnel cake

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 ägg
  • ¾ dl strösocker
  • 3 dl mjölk

Till fritering

  • 6 dl neutral olja, till exempel solrosolja

Att vända i

  • 1 msk kanel
  • 1 ½ dl strösocker

Tillbehör

  • vispgrädde
  • vaniljglass

Så här gör du

  1. Äppelkompott: Kärna ur och skär äpplena i bitar.
  2. Stek äppelbitarna i smör. Ringla över lönnsirap och strö över råsocker, låt sockret karamelliseras.
  3. Häll i vattnet, koka upp och strö över kanel. Dra av från värmen och låt äppelkompotten svalna.
  4. Funnel cake: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
  5. Vispa ägg, strösocker och mjölk lite lätt. Vispa i de torra ingredienserna och arbeta ihop allt till en slät och fin smet med en handvisp, ställ åt sidan.
  6. Värm upp oljan till 170–180 grader i en djup kastrull eller i en fritös.
  7. Blanda kanel och socker på ett fat.
  8. Fyll en spritspåse med smeten, klipp ett lagom stort hål, cirka 1 centimeter i diameter. Spritsa i smeten i oljan i cirkelrörelser.
  9. Fritera tills kakan är gyllenbrun, vänd på den och fritera på andra sidan. Lyft upp med en hålslev, låt rinna av på ett hushållspapper. Vänd kakorna direkt i kanel och sockerblandningen. Servera direkt.
  10. Servering: Servera funnel caken med äppelkompott, vispad grädde och vaniljglass.