Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Funfetti cake

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 40 st har redan röstat

Ingredienser

1 tårta

Strösseltårtbotten

  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 st äggvitor
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl färgstarkt strössel utan smak

Cream cheese frosting

  • 200 g mjukt smör
  • 4-5 dl florsocker
  • 250 g philadelphiaost (kall)
  • saft från 1/2 citron

Rosa chokladsås

  • 1 dl vispgrädde
  • 170 g vit choklad
  • 1 msk smör
  • rosa pastafärg

Montering och dekoration

  • 6 st hallon/rosa, köpta
  • färgglatt strössel

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop strösocker, vaniljsocker och smör.
  3. Tillsätt äggvitorna och vispa tills det är krämigt.
  4. Vispa ner mjölken.
  5. I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Sikta ner mjölblandningen i bunken och vispa snabbt ihop.
  6. Rör i strössel.
  7. Smöra och bröa tre formar (15–18 cm i diameter) eller baka i omgångar med en form.
  8. Häll smeten i formarna/formen.
  9. Grädda i cirka 15 minuter, testa med sticka. Låt svalna.
  10. Cream cheese frosting, så gör du:
  11. Vispa smöret mycket krämigt och ljust i cirka 5 minuter.
  12. Blanda i florsocker, börja med 4 dl, och vispa ytterligare några minuter tills frostingen är riktigt krämig.
  13. Tillsätt philadelphiaost och vaniljextrakt och vispa till en slät kräm.
  14. Tillsätt eventuellt 1 dl florsocker för en tjockare konsistens.
  15. Varva bottnar och cream cheese frosting. Spackla tårtan med samma frosting. Samt använd samma frosting att spritsa på toppen av tårtan.
  16. Rosa chokladsås, så gör du:
  17. Värm grädden, hacka chokladen och blanda ned i grädden. Rör om tills chokladen smält.
  18. Tillsätt smöret lite rosa pastafärg och låt såsen svalna lite innan du droppar. Om dropparna rinner iväg för långt behöver såsen svalna och om de inte riktigt vill rinna ned ordentligt behöver såsen värmas lite.
  19. Montering och dekoration, så gör du:
  20. Dela tårtbotten i tre delar. Varva bottnarna med cream cheese frosting.
  21. Spackla tårtan med samma frosting.
  22. Fördela strössel på nedre delen av tårtan så det ser fint ut.
  23. Droppa chokladsåsen längs sidan, låt det rinna ner jämnt längs sidorna och täck toppen på tårtan.
  24. Avsluta med att spritsa önskat mönster på toppen av tårtan och ställ dit vackra macarons.
4 kommentarer om "Funfetti cake"
  • Jeanette Jackson
    Jeanette Jackson

    Hur mycket choklad ska det vara i receptet? Den lilla detaljen saknas

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Jeanette Jackson

      Hej Jeanette,
      Stort tack för att du uppmärksammade oss på detta. Det ska vara 170 g vit choklad i den rosa chokladsåsen. Den hade fallit bort när receptet publicerades men nu är receptet komplett. Mvh Mitt kök-redaktionen

  • Karolina Michelli
    Karolina Michelli

    Hej, kan man grädda den i en större form istället för tre mindre?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Karolina Michelli

      Hej Karolina! Ja, beroende på hur du vill att kakan ska se ut så borde det gå fint! Grädda i cirka 15 minuter, testa med sticka. Låt svalna. Lycka till! Mvh Mitt Kök-redaktionen.