Logga in här

Fullkornspaj med karamelliserad lök

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 förpackning fullkornsdeg

Fyllning

  • 6–8 gula lökar
  • 3–4 msk olivolja
  • 3 msk ljus sirap
  • salt
  • svartpeppar

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 150 g riven ost
  • 3 dl grädde
  • 1/2 tsk salt

Garnering

  • 250 g steklök
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • 1 msk hackad timjan
  • nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Rulla ut pajdegen och lägg den i en springform, ca 22 cm i diameter, och tryck till så att den kommer ut lite över kanten. Ställ kallt i cirka 15 minuter.
  2. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  3. Skala, strimla och fräs gula löken i oljan i en stor stekpanna, cirka 10 minuter. Ringla över sirapen och fräs i cirka 3 minuter. Ta av från värmen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten i en bunke. Vänd ner löken, blanda försiktigt. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet.
  5. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, gör garneringen under tiden.
  6. Skala steklöken. Fräs den i oljan i cirka 10 minuter. Salta.
  7. Toppa pajen med steklöken och grädda den ytterligare 20–30 minuter eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.
  8. Garnera med timjan, salta och peppra.