Fryst apelsincheesecake med lingon & kanel

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
12 bitar
Botten
- 100 g smör
- 100 g digestivekex
- 100 g pepparkakor
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- smör till formen
- mjöl till formen
Fyllning
- 4 dl vispgrädde
- 4 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- ½ g (1 påse) saffran
- ½ apelsin, finrivet
- skal och saft
- 1 msk vaniljsocker
- 2 dl färskost
Till garnering
- 2 dl vispgrädde
- några lingon
- 3 små kanelstänger
- stjärnanis
- eventuellt lingonkvistar
- ½ apelsin, finrivet skal
Så här gör du
- Botten: Smöra och mjöla lite lätt kanterna på en springform, 23–24 centimeter i diameter, och lägg ett bakplåtspapper i botten.
- Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret i en kastrull.
- Kör kexen och pepparkakorna till fina smulor i en matberedare. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och mixa ihop. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
- Fördela blandningen jämnt på botten av springformen. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.
- Ta ut och låt svalna helt. Torka av insidan av formen.
- Fyllning: Vispa grädden.
- Separera äggen, vispa upp äggulorna med sockret. Tillsätt saffran, finrivet apelsinskal, apelsinsaft och vaniljsocker. Vispa i färskosten. Vänd ner grädden.
- Vispa upp äggvitan i en separat bunke. Vänd ner äggvitan i smeten.
- Häll upp smeten i formen och sätt in den i frysen i minst 6 timmar.
- Garnering: Vispa upp grädden. Fyll i grädden i en spritspåse. Garnera cheesecaken med spritsad grädde, lingon, kanelstänger, stjärnanis och eventuellt några lingonkvistar. Riv över apelsinskal.

Du kanske även gillar
Populära recept