Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fryst apelsincheesecake med lingon & kanel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 56 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 100 g smör
  • 100 g digestivekex
  • 100 g pepparkakor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • smör till formen
  • mjöl till formen

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ g (1 påse) saffran
  • ½ apelsin, finrivet
  • skal och saft
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl färskost

Till garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • några lingon
  • 3 små kanelstänger
  • stjärnanis
  • eventuellt lingonkvistar
  • ½ apelsin, finrivet skal

Så här gör du

  1. Botten: Smöra och mjöla lite lätt kanterna på en springform, 23–24 centimeter i diameter, och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret i en kastrull.
  3. Kör kexen och pepparkakorna till fina smulor i en matberedare. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och mixa ihop. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
  4. Fördela blandningen jämnt på botten av springformen. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna helt. Torka av insidan av formen.
  6. Fyllning: Vispa grädden.
  7. Separera äggen, vispa upp äggulorna med sockret. Tillsätt saffran, finrivet apelsinskal, apelsinsaft och vaniljsocker. Vispa i färskosten. Vänd ner grädden.
  8. Vispa upp äggvitan i en separat bunke. Vänd ner äggvitan i smeten.
  9. Häll upp smeten i formen och sätt in den i frysen i minst 6 timmar.
  10. Garnering: Vispa upp grädden. Fyll i grädden i en spritspåse. Garnera cheesecaken med spritsad grädde, lingon, kanelstänger, stjärnanis och eventuellt några lingonkvistar. Riv över apelsinskal.