Fruktsushi med kokosris

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
4 portioner
Kokosris
- 4 dl sushiris
- 4 ½ dl vatten
- ½ dl Mirin (söt risvinäger)
- ½ dl strösocker
- 1 tsk salt
- 1 dl riven kokos
Till rullarna
- 2 mango, mogen
- 2 kiwi
- 1 klyfta cantaloupemelon
- 8–10 jordgubbar
- 2 noriark
Mangosås
- 1 mango, mogen
- ½ dl strösocker
- ½ dl vatten
- 1 lime, saft och finrivet skal
Söt wasabi
- 1 msk wasabi
- 1 tsk florsocker
Till garnering
- sesamfrön, vita eller svarta
Så här gör du
- Kokosris: Skölj riset noga 5–6 gånger. Slå bort sköljvattnet.
- Mät upp 4 ½ dl vatten i en kastrull. Lägg riset i vattnet i en och låt det stå i en halvtimme. Koka upp på högsta värmen lägg på ett lock. Sätt på en platta på lägsta och flytta över riskastrullen direkt när det kokat upp. Sjud i cirka 15 minuter.
- Blanda under tiden risvinäger, socker och salt, koka upp och rör tills allt socker lösts upp. Låt lagen svalna.
- Ta av riskastrullen från värmen och låt riset stå och dra i 15 minuter.
- Blanda i risvinägern och kokos med en träslev. Lägg upp på ett träfat eller på en tallrik. Låt svalna i rumstemperatur.
- Till rullarna: Skala och skär mangon i tunna skivor.
- Lägg mangoskivorna omlott på plastfolie, cirka 20 × 20 centimeter, använd gärna en sushimatta under plastfolien så går det lättare att rulla ihop sedan.
- Lägg på ett lager med ris cirka 1 centimeter tjockt.
- Skala och skär kiwin i strimlor. Skala och skär melonen i skivor. Skär jordgubbarna i strimlor.
- Klipp en 6 centimeter bred remsa av ett av noriarken och lägg mitt på riset.
- Lägg på strimlor av kiwi, melon och jordgubbar på mitten av noriremsan. Rulla ihop sushirullen längs med noriremsan (så att hela rullen har en mitt av noriremsa och frukt).
- Lägg ut ett noriark och lägg på ett lager med ris cirka 1 centimeter tjockt.
- Lägg på strimlor av kiwi, melon och jordgubbar i mitten längs med långsidan på riset. Rulla ihop sushirullen längs med frukten (så att hela rullen har en mitt av frukt).
- Låt rullarna vila i kylen ½–1 timme.
- Ta bort plasten och skär upp rullarna i cirka 1 ½ centimeter tjocka bitar.
- Mangosås: Skala och mixa mangon.
- Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Låt svalna.
- Mixa ner sockerlagen i mangopurén. Tillsätt limesaft och finrivet limeskal.
- Söt wasabi: Blanda wasabi och florsocker.
- Servering: Lägg upp sushibitarna på tallrikar. Häll upp såsen i små dippskålar och servera med wasabin och sesamfröna.

Du kanske även gillar
Populära recept