Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fruktig sallad på svarta bönor med kryddig paprikalax

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

”Kryddpeppar på lax – är det någon slags julfest på gång eller?” Nej, det är bara det att kryddpeppar är gott i fler sammanhang än just som julkrydda. Testa den här laxen så förstår du vad jag menar. Om du råkar ha en stektermometer hemma, använd den så är du säker på att laxen blir så där perfekt.

Recept hämtat ur boken “Supergott och supersnabbt” av Jessica Frej (Bonnier fakta). Boken hittar du exempelvis på Adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 450 g lax, gärna salmalax/frøyalax
  • 1 ½ tsk malen kryddpeppar
  • 1 ½ tsk rökt paprikapulver
  • 3 krm salt
  • 1 liten rödlök
  • saft och skal från 1 lime
  • 3 burkar kokta svarta bönor, à 410 g
  • 10 körsbärstomater
  • 2 avokador
  • 3 dl fryst och tinad mango i bitar (1 ask) (färsk går också bra)
  • 1 dl korianderblad
  • 1 dl myntablad
  • 3 msk olivolja
  • 1 pkt fetaost, à 150 g

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Om laxen är i en stor bit dela den i två för att förkorta tillagningstiden.
  3. Smörj in laxen med kryddpeppar, paprika och salt och lägg i en ugnsfast form.
  4. Baka laxen i ugn i cirka 15 minuter. Har du en termometer så kör tills innertemperaturen är 50 grader, då är laxen perfekt.
  5. Under tiden laxen är i ugnen, finhacka rödlöken. Lägg i en salladsskål och riv över limeskal och pressa över limesaft.
  6. Skölj bönorna i kallt vatten och lägg i skålen. Kvarta tomaterna och lägg i skålen. Dela avokadon i kuber och lägg i den och mangon.
  7. Finhacka örterna och lägg ner dem också. Tillsätt oljan och blanda om med rena händer.
  8. Smula över fetaosten och servera salladen med laxen.