Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Frukostbröd på rågsikt med frön

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ett oemotståndligt gott bröd som påminner om surdegsbröd. Receptet har min syster skapat och jag kan inte annat än tacka henne.

Du förbereder degen på kvällen och låter den jäsa under natten. Baka ut och grädda på morgonen och helgfrukosten är räddad.

Ingredienser

16 portioner
  • 10 g Jäst
  • 13 dl Rågsiktsmjöl
  • 2 tsk Salt
  • 3 msk Honung
  • 6 dl Kallt vatten
  • 1 dl Pumpafrön
  • 1 dl Solrosfrön

Så här gör du

  1. Börja med att lösa upp jästen med det kalla vattnet och honungen. Tillsätt sen salt och rågsiktsmjöl och blanda ihop ordentligt. Avsluta med att tillsätta fröna. Degen kommer att vara kladdig.
  2. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa ca. 8-10 timmar i rumstemperatur.
  3. Gå och lägg dig. God natt.
  4. Godmorgon. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in två plåtar så dom blir varma.
  5. Häll upp rågsiktsmjöl på en bakyta och häll ut degen. Degen kommer vara kladdig så arbeta med mjölade händer.
  6. Dela degen i fyra delar. Arbeta ut varje degbit till en rektangel som du plattar ut, sen viker du den dubbel på längden. Gör detsamma med alla bitar.
  7. Svep över deglängderna på bakplåtspapper.
  8. Pensla längderna med vatten och strö över flingsalt, pumpafrön och solrosfrön. Dela nu längderna i bitar med en degskrapa eller liknande. En längd bör bli ca. 4 bitar.
  9. Ta ut de varma plåtarna och svep över bakplåtspappret med längderna till plåten.
  10. Grädda i ugnen ca.15-20 minuter. Har du varmluftsugn fungerar det att köra båda plåtarna samtidigt, annars får du ta en i taget.
  11. Låt svalna på galler och njut sen med pålägg du tycker om.