Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fröigt och nyttigt glutenfritt bröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 46 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 msk physlium husk
  • 3 dl kokande vatten
  • 2 dl Durra mjöl
  • 2 dl Rårismjöl
  • 25 g jäst/torrjäst
  • 0,5 dl majsstärkelse eller maizena
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk brödkryddor
  • 2 dl filmjölk (eller havregrädde)
  • 0,75 dl äkta lönnsirap eller honung
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 1 dl pumpa frön
  • 1 dl strimlade fikon och dadlar

Så här gör du

  1. Blanda physlium husk, linfrön och sesamfrön i en bunke och häll över det kokande vattnet.
  2. Blanda väl och låt blandningen svälla i 15 min.
  3. Blanda mjöl, majsstärkelse och bikarbonat och salt i en annan bunke. I fall du använder torrjäst tillsätter du den nu och blanda noga i mjölet
  4. Tillsätt filmjölken (använder du vanlig jäst smular du ner den nu).
  5. Använd en degblandare eller vispa med elvisp tills allt gästen är noga fördelat i degen
  6. Tillsätt lönnsirap och till sist nötterna och fikon/dadlar. Degen ska vara kletig men inte rinnig. Verkar degen för torr tillsätt mer filmjölk
  7. Häll upp smeten i en smord brödform. Strö ev. över lite mjöl.
  8. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i 80 min.
  9. Sätt ugnen på 200 C.
  10. 10.Grädda i nedre delen i ca 50- 60 min. Testa med en sticka och se om den är torr. Håll även lite koll på färgen. Ibland kan man behöva lägga något ovanpå så att ytan inte blir för brun.
  11. Låt brödet svalna helt innan du skär i det.