Fritto misto

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- cirka 600 g fiskfilé av fast sort
- tigerräkor och bläckfiskringar
- 1 –2 ekologiska citroner
- grönsaker, till exempel fänkål, zucchini, broccoli
- flingsalt
Frityrsmet
- 100 g vetemjöl
- en nypa salt
- vitpeppar, nymald
- 1 krm chilipeppar
- 3 msk olivolja
- 1 äggula
- ½ dl vatten
- ½ dl vitt vin
- 1 äggvita
- cirka 1 liter solrosolja till fritering
Så här gör du
- Blanda mjöl, salt, vitpeppar, chilipeppar, olivolja, äggula, vatten och vin väl i en skål. Rör om noga till en slät smet. Låt smeten vila 30 minuter. Vispa äggvitan till ett hårt fast skum och vänd ner i smeten.
- Torka fisken och skaldjuren och skär fisken i bitar. Tvätta och skiva citronerna. Skiva fänkålen, skär zucchinin i stavar och dela broccolin i små buketter.
- Hetta sakta upp oljan i en gryta till 180 grader. Eller prova med en bit bröd, blir den snabbt gyllene är oljan klar att använda.
- Börja med att fritera citronskivor och grönsaker, om du väljer att ha det med. Doppa grönsaker, fisk och skaldjur vartefter i smeten. Skaka bort överflödig smet.
- Fritera lite i taget, bitarna är klara efter ett par minuter när de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev och rinna av på dubbelt hushållspapper. Strö på flingsalt.
- Varmhåll under tiden resten friteras, det går bra en liten stund i ugnen. Men för att den krispiga ytan ska behållas bör Fritto miston serveras i princip genast.

Du kanske även gillar
Populära recept