Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Friterade räkor med sötsur sås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g stora räkor med skaltipp, MSC- eller ASC-märkta
  • 3 dl rapsolja

Frityrsmet

  • 2 dl vetemjöl 
  • 1 1/2 dl lättöl 
  • 1 äggvita 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1/2 tsk bakpulver 

Sötsur sås

  • 2 riven vitlöklöksklyfta
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl ketchup
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 1/2 dl ananasjuice
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • salt, peppar

Till servering

  • kokt ris
  • strimlad isbergssallad och morot

Så här gör du

  1. Tina räkorna enligt anvisningar på förpackningen. Torka av dem med hushållspapper.
  2. Frityrsmet: Lägg mjölet i en bunke och vispa ner ölen så att det blir en jämn smet. Tillsätt äggvita, salt och bakpulver.
  3. Sötsur sås: Fräs vitlök och ingefära i en kastrull med olja tills den är mjuk. Tillsätt ketchup, vinäger, sweet chilisås, ananasjuice, hönsbuljongtärning, vatten och socker. Låt såsen sjuda 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Justera balansen mellan sött och syrligt.
  4. Värm oljan i en tjockbottnad gryta till 180 grader. Ha alltid ett lock i närheten, för eventuell överhettning! Ta några räkor i taget och vänd dem i frityrsmeten. Fritera i oljan tills de blir gyllene. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med kokt jasminris, sötsur sås och sallad.