Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Friterad torskfilé med caponata

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 personer
  • 700 g torskfilé
  • 2- ägg
  • 2-3 dl ströbröd
  • 1 citron, finrivet skal
  • ca 1 dl olivolja

Caponata

  • 2 msk pinjenötter (rostade)
  • 1 aubergine, skuren i tärningar
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 selleristjälkar, strimlade
  • 2 tomater, skurna i små bitar
  • 2 msk svarta oliver
  • 2 msk pinjenötter
  • 3 tsk kapris
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • olivolja
  • 1 ⁄2 dl basilikablad
  • salt

Så här gör du

  1. Skölj snabbt av fisken med kallt vatten. Torka av med hushållspapper. Salta och peppra lite lätt på filéerna.
  2. Vispa upp äggen i en djup rymlig tallrik. Blanda samman ströbröd, rivet citronskal, salt och peppar och bred ut det jämnt på en flat tallrik.
  3. Vänd fiskfiléerna i det uppvispade äggen och lägg snabbt över fisken på ströbrödet. Ös, med en sked, panering på fiskens ovansida och pressa lite lätt med handflatan så att paneringen fäster ordentligt på båda sidor.
  4. Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och låt den bli medelvarm innan fisken läggs i. Fritera filéerna 2-3 minuter på varje sida så att så att paneringen blir frasig och gyllenbrun.
  5. Caponata: Rosta pinjenötterna under omröring i en torr stekpanna. Passa noga så att de inte bränns. Lägg auberginetärningarna i en skål. Strö över salt och låt dem stå för att rinna av i ca 30-40 minuter. Pressa försiktigt ur vattnet.
  6. Hetta upp olivolja i stekpanna. Fräs först löken i ett par minuter och tillsätt sedan sellerin och stek tills allt mjuknat. Lägg över på en tallrik. Häll olivolja i samma panna och stek auberginetärningarna på god värme ca 3-4 minuter. Lägg tillbaka löken och sellerin i pannan och tillsätt sedan tomater, oliver, pinjenötter, kapris, en nypa socker och vinäger. Salta och låt alltsammans fräsa i ca 10 minuter. Strö sedan över basilikablad.
  7. Servera fisken med caponatan, som kan serveras kall eller varm, och med en skiva lantbröd.