Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Friterad färskpotatis med gräddfilssås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Tips! Blanda gärna ner rester av denna rätt i en matig sallad.

Receptet är hämtat ur boken ”Hannus jordiga” av Hannu Sarenström (Norstedts).

Ingredienser

1 portion
  • 200 g färskpotatis
  • rapsolja till fritering

Dressing:

  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk finhackad persilja och basilika
  • lite chili, finhackad
  • nymalen svartpeppar
  • eventuellt salt

Så här gör du

  1. Tvätta potatisen försiktigt så att det tunna skalet inte åker av. Koka den nästan mjuk i saltat vatten. Skalen ska spricka upp men inte falla av. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Torka den gärna om det behövs.
  2. Blanda samman örter och chili. Blanda ner hacket i gräddfilen, peppra lite och salta om du vill.
  3. Värm oljan till fritering långsamt till 175 grader. Lägg i 2–3 potatisar åt gången och fritera dem tills de får fin färg och de spruckna skalen är frasiga. Låt rinna av på hushållspapper. Doppa potatisen i gräddfilen och njut.