Logga in här

Frikadeller på kalv & lufttorkad skinka

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Frikadeller

  • 500 g kalvfärs
  • 1 skiva kantskuret dagsgammalt vitt bröd
  • 1 dl mjölk
  • 50 g pancetta
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 ½ dl riven parmesanost
  • ¾ tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater à 400 g
  • 2 msk kapris
  • 1 tsk socker
  • 1 dl färsk strimlad salvia
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Så här gör du

  1. Frikadeller: Låt brödet dra i mjölken i cirka 10 minuter. Lyft upp det och krama ur vätskan, mjölken ska inte användas mer. Finhacka pancettan.
  2. Blanda ingredienserna till smeten. Låt gärna smakerna mogna en stund i kylen.
  3. Forma smeten till 16 stora köttbullar med vattensköljda händer. Lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
  4. Gör tomatsåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en traktörpanna, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré, tomater, kapris och socker.
  5. Koka såsen under lock i cirka 30 minuter. Rör då och då. Blanda i salvia och smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och koka sakta under lock, i 15–20 minuter, vänd dem någon gång under koktiden.